Det kan altid betale sig at arbejde..

Jeg har i mange år lidt af politikerlede, troede jeg. Men sagen er nok nærmere den, at jeg lider af valgkampslede. For imellem valgene er det langt nemmere at ignorere fårene på borgen. I valgkampene får man proppet det ene postulat efter det andet ned i halsen og det er ærlig talt til at kaste op over.

 

Noget af det som denne valgkamp tilsyneladende skal handle rigtig meget om, er om det kan “betale sig at tage et arbejde”, frem for blot at modtage offentlige ydelser. Og tanken er da besnærende; tænk at lade sig forsørge af andre resten af livet, mens man bare hygger sig derhjemme, laver lige hvad man har lyst til og danser med regnbuer..

 

Der bliver lavet udregninger og skemaer og skrevet side op og side ned om hvor meget man skal have om måneden, i timen, i minuttet, og hvad man skal have udbetalt før og efter skat, før det kan “betale” sig at tage et arbejde.

 

Her er en sandhed: alt er ikke sort og hvidt, og bag tallene ligger der langt mere af betydning, end de rådne penge man som minimum bare SKAL have for at forlade sofaen.

 

Når man har et arbejde, uanset hvad det er og hvor meget eller lidt man tjener, så får man langt mere end bare løn. Man møder nye mennesker og får et netværk. Man slipper for at blive sendt i aktivering, på meningsløse kurser eller skrive ansøgninger til direktørstillinger man aldrig vil kunne bestride. Man lærer noget nyt og udvikler sig. Og så bliver man træt – på den gode måde. For slet ikke at tale om den værdi det giver at kunne skrive et job på sit CV.

 

Når man går og er arbejdsløs, så går man ingen steder, man går bare i stå. Det er ikke ment som en hån mod de arbejdsløse, jeg har selv været der…
Jeg har været igennem nogle af de typer job som det ikke kan “betale sig” at tage: servicemedarbejder, arbejdet på gartneri og som kasse”dame” og været IT support der trak netværkskabler og flyttede skærme og computere. Jeg har været i militæret og derefter arbejdsløs i en periode der føltes lang som et helt liv (10 måneder). Og så kom jeg for alvor ind på arbejdsmarkedet og igang med min karriere.

 

Men jeg ville ikke have været nogen af de job foruden, da jeg har lært noget i dem alle. Jeg har lært noget, udviklet mig, taget noget med fra dem alle, det værende netværk til andre, personlig læring eller bare generelle joberfaringer. Lært den lektion der hedder “At have et arbejde”.

 

Det er måske nemt nok at sige når det er lykkedes, men sådan er livet; man prøver og fejler, og man prøver og lykkes. 

 

Det er min opfattelse(har hverken fakta eller statistik at bakke det op med), at langt de fleste der går arbejdsløse gerne vil slippe for alt det bøvl det er at være arbejdsløs, også selvom det måske kun giver dem en ganske lille procentdel mere om måneden på kontoen. Det ville jeg ihvertfald selv, og min første rigtige løn var vist kun i omegnen af netop et par tusind mere udbetalt end jeg fik på dagpenge. Men jeg var lykkelig for at komme igang – og komme videre.

 

Så jeg køber ikke ind på præmissen om at det ikke kan betale sig at have et arbejde – uanset lønnen. 

 

Men der er selvfølgelig dem som ikke kan se potentialet i at have et rigtigt arbejde, og se videre end tallene på bundlinjen.. Og jeg tror de hedder politikere..

About

Født den 23. november 1980 Bor I Taastrup Gift med Maria Har 2 børn, Rasmus og Alberte Arbejder hos VP Securities A/S

View all posts by

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *